13. januára 2010

Mandľový závin

250 g hladkej múky., droždie., 20 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., nastrúhaná kôra z 1/2 omytého citróna., vajce., 40 g zohriateho masla., 125 - 150 ml vlažného mlieka., PL rumu., 
Na náplň: 50 g hrozienok namočených v 3 PL rumu., 80 g zmäknutého masla., 80 g práškového cukru., vanilínový cukor., nastrúhaná kôra z 1/2 omytého citróna., 3 vajcia., 200 g nastrúhaných mandlí (alebo vlašských orechov)., 100 g strúhanky., 125 ml kyslej smotany., 
Na potretie: rozšľahané vajce.,
Na posypanie: práškový cukor.,
Suroviny na cesto dáme do misy a vareškou vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na stenu misy (ak je príliš riedke, pridáme 1 - 2 PL múky). Vypracované cesto posypeme múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste dôkladne nakysnúť. Na prípravu náplne namočíme najskôr hrozienka do rumu. Maslo, práškový i vanilínový cukor, citrónovú kôru a vajcia asi 2 minúty šľaháme šľahačom. Pridáme hrozienka aj s rumom a ostatné prísady. Dôkladne premiešame. Cesto vyklopíme na pomúčenú kuchynskú pracovnú plochu, ešte raz prepracujeme a vytvarujeme valec, ktorý vyváľame do tvaru obdĺžnika asi cm hrubého. Náplň rovnomerne natrieme tak, aby zostal asi 2 cm nenatretý okraj. Bočné okraje zahneme dovnútra a cesto zavinieme do závinu. Prenesieme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme asi 15 - 20 minút kysnúť. Potrieme vajcom a vložíme do predhriatej rúry. Správne upečenie vyskúšame špajľou. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá, závin je upečený. Po vychladnutí pocukrujeme závin podľa chuti práškovým cukrom.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára