17. januára 2010

Veľkonoční zajkovia

450 ml hladkej múky., droždie., 70 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., 60 g roztopeného masla., vajce., nastrúhaná kôra z citróna., 250 ml vlažného mlieka.,
Na ozdobenie a posypane: rozšľahané vajce., hrozienka., práškový cukor.,
Prísady na cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Posypeme hladkou múkou, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 45 - 60 minút. Po vykysnutí ešte raz cesto prepracujeme a nakrájame ho na rovnaké kúsky Približne 1/3 cesta z každého kúsku odkrojíme a dáme bokom na hlavičku a chvovstík a 2/3 necháme na telíčko.
Tvarovanie telíčka: Kúsky cesta vytvarujeme do valčekov dlhých 10 - 12 cm, ktoré na jednom konci nastrihneme , aby vznikli 4 nožičky. "Telíčka" poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a "nožičky" ešte trochu pretiahneme. Zajačikov dávame ďalej od seba.
Vytvarovanie hlavičky a chvostíka: Z polovice cesta urobíme guličku a položíme ako chvostík na telíčko. Z druhej polovice vytvarujeme "kvapku". Z druhej polovice vytvarujeme "kvapku". Na špicatom konci cesto nastrihneme (vzniknú ušká) a položíme na telíčko ako hlavičku. Hlavičku a chvostík zľahka potrieme vajcom a hrozienka dáme ako očičká. Zajačikov necháme na teplom mieste ešte asi 15 minút nakysnúť. Potom pečieme v predhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí posypeme zajačikov zľahka práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára