16. januára 2010

Kráľovská koruna

5 vajec., 130 g práškového cukru., vanilínový cukor., škoricový cukor., 160 g hladkej múky., 50 g mandľových plátkov., 
Na náplň: 900 g olúpaných jabĺk bez jadrovníkov., 370 g ml jablkového džúsu., šťava z citrónu., 90 g kryštálového cukru., 2 číre tortové želé., 3 PL kukuričného škrobu., 60 ml jablkového džúsu., 
Na ozdobenie: 8 špáradiel., 8 malín., 
Na posýpku: odrobinky z korpusu., škoricový cukor.,
Vajcia s cukrom, vanilínovým a škoricovým cukrom ušľaháme do peny a potom primiešame múku. Do tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a posypeme mandľovými plátkami. Cesto nalejeme do formy a dáme do predhriatej rúry piecť. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť. Po vychladnutí korpus 1 x pozdĺžne rozrežeme. Zo spodného dielu stiahneme papier na pečenie a upevníme ho opäť do tortovej formy. Horný diel rozrežeme na 8 trojuholníkov. Každý trojuholník zrežeme tak, aby bol vysoký 8 cm. Odrezané zbytky korpusu rozdrobíme a zmiešame zo škoricovým cukrom. Na kocky nakrájané jablká dáme do hrnca, pridáme džús, citrónovú šťavu, cukor a tortové želé. Všetko privedieme do varu a na miernom ohni za občasného miešania povaríme asi 5 - 7 minút (podľa tvrdosti jabĺk) Škrob zmiešame so 60 ml džúsu a primiešame do hrnca k jablkám. Krátko povaríme do zhustnutia a odoberieme z platne. Trojuholníky postavíme po obvode korpusu a do prostriedka opatrne nalejeme rozvarené jablká. Uhladíme až ku krajom formy. Do stredu torty nasypeme odrobinky z korpusu zmiešané zo škoricovým cukrom. Maliny napichneme na špáradlo a druhým koncom nasadíme na špičky  trojuholníkov. Najprv necháme vychladnúť náplň pri izbovej teplote a potom dáme tortu do chladničky asi na 4 hodiny stuhnúť. Servírujeme dobre vychladené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára