10. januára 2010

Kyslá polievka s pirohmi

200 g koreňovej zeleniny, cibuľa, olej, bobkový list, 4 zrnká nového korenia, mleté čierne korenie, soľ, kocka masoxu, 2 dl kyslej smotany, lyžica hladkej múky, citrón, cukor, petržlenová vňať
Pirohy: 200 g polohrubej múky, 2 vajcia, štipka soli, cibuľa, olej, 50 g sušených húb
Koreňovú zeleninu očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Na oleji opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zeleninu, premiešame, zalejeme 5 dl vody a privedieme do varu. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, masox a krátko povaríme. Dolejeme do litra vodou, pridáme smotanu premiešanú s hladkou múkou a miernym varom krátko povaríme. Do polievky vložíme pirohy a krátko spolu prehrejeme. Ochutíme citrónovou šťavou, cukrom a posypeme pokrájanou vňaťou.
Pirohy: Z múky, vajec, štipky soli a trochu vody vymiesime vláčne cesto, na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme a pokrájame na štvorčeky. Na troche oleja opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme vopred namočené pokrájané huby, osolíme a plnku rozdelíme na pokrájané cesto. Každý štvorček preložíme, okraje spojíme a pirohy varíme v mierne osolenej vode 8 minút. Vyberieme a podávame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára