14. januára 2010

Sviatočná mramorová bábovka


350 g polohrubej múky., nastrúhaná kôra z citróna., kypriaci prášok do pečiva., 250 ml mlieka., 2 PL rumu., 140 g zmäknutého masla., 220 g práškového cukru., vanilínový cukor., 4 žĺtky., 4 bielka., PL kakaa., 2 PL mlieka., 
Na posypanie: práškový cukor., 
Veľkú formu na bábovku vytrieme tuhým tukom a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou a predhrejeme rúru. V miske zmiešame múku, kôru z citróna a kypriaci prášok. Do mlieka pridáme rum a odložíme na ďalšie spracovanie. Maslo , práškový cukor a vanilínový cukor vymiešame šľahačom na najvyššom stupni. Do vymiešaného masla po jednom vmiešavame žĺtky -  každý asi 30 sekúnd. Keď pridáme posledný žĺtok, šľaháme ešte najmenej 10 minút. Za stáleho šľahania na najnižšom stupni šľahača pomaly pridávame 1/2 pripraveného mlieka a 1/2 pripravenej múky. Po chvíli pridáme zvyšné mlieko a múku. Z bielkov vyšľaháme šľahačom pevný sneh a zľahka vmiešame do pripraveného cesta. Asi 3/4 hladkého cesta pomocou stierky vylejeme do pripravenej formy. Do zvyšného cesta vmiešame PL kakaa a 2 PL mlieka. Vylejeme na svetlé cesto a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre. Do upečenej bábovky zapichneme špajľu. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá, bábovka je hotová. Bábovku ponecháme asi ť minút vo vypnutej rúre. Vyberieme z rúry a približne 15 minút necháme vo forme vychladnúť. potom vyklopíme. Necháme celkom vychladnúť, pocukrujeme práškovým cukrom a krájame. Bábovku uchováme zakrytú. Takto vydrží dlho vláčna.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára