19. augusta 2016

Exotické zdravie – avokádo

Tropické kôstkové ovocie tvaru hrušky a sladkastej chuti je plodom stromu Persea gratissima. Nepostrekuje sa, ani inak chemicky neošetruje, je teda rýdzo biologickým produktom. Avokádo je bohaté na vitamíny a minerálne látky, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré natoľko znižujú hladinu cholesterolu ako hádam žiadny iný plod. Hneď po rozkrojení ho treba pokropiť citrónovou šťavou, aby sa dužina nesfarbila. Keď ho chceme podávať ako prílohu k teplému pokrmu, nevaríme ho, len zohrejeme, malo by horkú chuť. Ak majú byť plody chutné, musia byť zrelé.
Ponúkané v obchodoch a pouličných stánkoch bývajú zväčša tvrdé, ešte nezrelé. O zrelosti sa presvedčíme tak, že šupa je poddajná, keď na ňu pritlačíme prst. Ak sú plody tvrdé, zabalíme ich do novinového papiera a na 1 – 2 dni uskladníme pri izbovej teplote. V žiadnom prípade neskladujeme v chladničke. Zrelé, mäkké plody sa naproti tomu udržia v chladničke 4 – 7 dní.
Test zrelosti: povrch sa poddá pri ľahkom stlačení prstom.
Príprava: 1., Plod narežeme pozdĺž až po kôstku. 2., Obe polovice mierne pootáčame v protismere, čím plod rozdelíme. 3., Kôstku odstránime napichnutím alebo čepeľou noža. 4., Rýchlo dozreje v novinovom papieri.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára