27. augusta 2016

Torta s mangovým želé

220 g hladkej múky., 110 g studenej helie., 50 g práškového cukru., žĺtok, štipka soli.,
Mangové želé – 8 plátkov bielej želatíny., 250 g mangovej dužiny., 150 g cukru., 1,35 dl bieleho vína.,
Ríbezľové želé – 2 plátky bielej želatíny., 200 g ríbezľového želé.,
Plnka – 8 plátkov bielej želatíny., 250 mangovej dužiny., 120 g cukru., 0,5 dl bieleho vína., 3 dl smotany., 2 cl mangového likéru.,
Ozdoba – 60 g opražených mandlí., 0,5 dl smotany., 20 g ríbezľového želé.,
Na doske vypracujeme z preosiatej múky, masla, práškového cukru, žĺtka a štipky soli hladké cesto. Sformujeme ho do bochníka a prikryté fóliou odložíme na asi 60 minút do chladničky. Potom cesto natenko vyvaľkáme,  vyrežeme kruh s priemerom 26 cm, položíme ho na papier na pečenie a vložíme do tortovej formy. Cesto niekoľkokrát vidličkou prepichneme a v predhriatej rúre upečieme do svetlohneda. Želatínu na mangové želé namočíme na asi 10 minút do studenej vody. Roztlačenú dužinu manga prevaríme s cukrom a vínom a rozmiešame na kašu. Horúcu mangovú masu prepasírujeme a rozpustíme v nej vytlačenú želatínu. Zmes vlejeme do tortovej formy a dáme do chladničky stuhnúť. Želatínu na ríbezľové želé dáme na 10 minút do studenej vody. Ríbezľové želé zohrejeme, rozpustíme v ňom vytlačenú želatínu, nahladko natrieme na stuhnuté mangové želé a odložíme do chladničky. Želatínu na plnku vložíme na 10 minút do studenej vody. V kastróle prevaríme rozdrobenú dužinu manga s cukrom a bielym vínom. Tretinu na miernom ohni prevaríme a dochutíme mangovým likérom. Horúce mangové pyré dáme do misy a rozpustíme v ňom vytlačenú želatínu a potom odložíme do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme. Keď začne mangové pyré želírovať, pridáme šľahačku a nalejeme ho na stuhnuté želé v tortovej forme. Povrch uhladíme a necháme v chladničke. tortovú formu nakrátko ponoríme do horúcej vody a tortu z nej preložíme na podnos. Boky torty posypeme mandľovými lístočkami, vrch ozdobíme podľa vlastnej fantázie. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára