21. augusta 2016

Krehký jablkový koláč

200 g polohrubej múky., 100 g palmarinu., 50 g práškového cukru., štipka soli., žĺtok., 2 polievkové lyžice vody.,40 g pomletých sladkých mandlí., 750 g kyslastých jabĺk., 3 vajcia., 100 g práškového cukru., rozomletá dužine z jedného vanilkového struku., 1/8 l šľahačkovej smotany., citrónová šťava.,
Múku, cukor štipku soli, žĺtok, dve polievkové lyžice vody a 100 g palmarinu vymiesime na cesto. Cesto vyvaľkáme a vložíme do formy (Ø 24 cm) tak, že ho vytiahneme až po okraje formy. Pomleté sladké mandle rovnomerne vysypeme na cesto. Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, vyberieme jadrovníky a štvrťky pozdĺžne narežeme na tenko. Pokvapkáme citrónovou šťavou a rozložíme po obvode cesta. Jablká ešte potrieme rozpusteným palmarinom. Potom dáme koláč do rúry, ktorú sme predhriali na 200º C (plynová na 3. stupeň) a pečieme necelých 35 minút. Medzitým rozmiešame do penista 3 vajcia so 100 g práškového cukru a rozomletou dužinou vanilkového struku, pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Koláč touto vajcovo šľahačkovou masou polejeme a dáme ešte na 20 minút piecť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára