20. augusta 2016

Jablká v župane

250 g hladkej múky., na špic noža prášok do pečiva., 100 g práškového cukru., štipka soli., 2 žĺtka., 125 g palmarinu.,
Plnka – 20 g helie., 3 čajové lyžičky cukru., 2 polievkové lyžice hrozienok., 3 polievkové lyžice posekaných orechov., na hrot noža škorice., 8 malých jabĺk., vajce., trošku mlieka, práškový cukor.,
Múku, kypriaci prášok, cukor, soľ, žĺtka a maslo vymiešame na cesto a dáme ho “oddýchnuť”. Zatiaľ si na plnku vymiešame heliu, cukor, hrozienka a posekané orechy so škoricou. Jablká ošúpeme, vypichneme jadrovníky  naplníme ich plnkou. Cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce podľa veľkosti jabĺk . Jablká položíme na stred štvorcov, ich okraje – rožky potrieme bielkom a preložíme cez stred jabĺk tak, aby všetky štyri rožky cesta boli na sebe. Dobre ich pritlačíme. Zo zvyškov cesta vykrojíme formičkou lístočky, srdiečka, a podobne a dáme ich na stred jabĺk. Potom potrieme jablká v župane rozmiešaným žĺtkom s mliekom. V rúre predhriatej na 250º C pečieme 25 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Jablká v župane môžeme podávať s vanilkovým krémom, vanilkovou zmrzlinou alebo so šľahačkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára