10. januára 2019

Guláš so šampiňónmi

5 g sušených dubákov., dl červeného vína., 800 g hovädzieho na guláš., 250 g cibule., 30 g oleja., 6 dl hovädzieho vývaru., 600 g zemiakov., 300 g šampiňónov., ½ KL majoránu., 10 g margarínu., 2 – 3 PL zápražky., ½ viazaničky pažítky
Sušené dubáky vložíme do misky, zalejeme červeným vínom a necháme napučať. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na kolieska. V kastróle rozpustíme tuk, pridáme mäso a na silnom ohni za stáleho miešania opečieme dohneda. Prisypeme cibuľu a spolu krátko podusíme. Potom mäso osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Vlejeme napučané dubáky s vínom a polovicu (3 dl)hovädzieho vývaru. Kastról prikryjeme a na miernom ohni varíme asi hodinu. Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na 1 – 2 cm dlhé kúsky. Zvyšok hovädzieho vývaru, nakrájané zemiaky a majorán pridáme k mäsu a ďalej dusíme ešte asi 20 minút. Medzitým si na panvici zohrejeme olej alebo margarín a za stáleho miešania v ňom na strednom ohni opečieme očistené a nakrájané šampiňóny. Pridáme ich do guláša, ktorý zahustíme zápražkou a dosť výrazne dochutme soľou, korením a rascou. Umytú pažítku osušíme, nakrájame ju a krátko pred podávaním ňou a zvyšným majoránom guláš ozdobíme. Podávame s čerstvým sedliackym chlebom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára