30 g sušených húb., asi 0,25 l horúcej vody., 1 ½ kg hovädzieho mäsa (zo stehna)., 400 g cibule., 450 g polievkovej zeleniny., 50 g oleja., 30 g rajčiakovej dužiny., PL mletej sladkej papriky., ½ KL ružovej papriky., soľ., štipka čierneho korenia., l hovädzieho vývaru., 0,25 l červeného vína., 5 dl pikantnej rajčiakovej šťavy., červená a žltá paprika., feferónková omáčka., petržlenová vňať
Huby zalejeme vriacou vodou a necháme 30 minút nabobtnať. Mäso umyjeme a nakrájame na malé kocky. Očistenú cibuľu a polievkovú zeleninu nadrobno nakrájame. Mäso po častiach prudko opečieme na horúcom oleji. Nakrájanú cibuľu, polievkovú zeleninu a rajčiakovú dužinu krátko opečieme spolu s mäsom, okoreníme paprikou, posolíme, pridáme huby s vodou, v ktorej nabobtnali, vývar, víno, rajčiakovú šťavu a asi 1 ¼ hodiny dusíme. Očistenú a na pásiky nakrájanú papriku vložíme do gulášovej polievky, pridáme zvyšné korenie a všetko ešte 15 minút povaríme. Rýchlo ochladíme a mrazíme v primeraných množstvách v uzavretých nádobách. Spotrebujeme do 3 mesiacov. Rozmrazíme ohriatím do varu. Podávame ozdobenú posekanou petržlenovou vňaťou, s chlebom alebo pečivom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára