28. marca 2010

Makový koláč

200 g varených zemiakov., 2 vajcia., 150 g cukru., 150 ml oleja., 100 g hrubej múky., 100 g mletého maku., 3/4 vrecúška kypriaceho prášku do pečiva., 1/2 lyžičky mletej škorice., štipka soli., 2 lyžice hrozienok., 2 lyžice rumu., šťava z polovičky citróna., 4 jahody.,
Zemiaky uvaríme deň dopredu, hrozienka namočíme do rumu a citrónovej šťavy, jahody nakrájame na kúsky. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, najemno nastrúhané zemiaky, múku zmiešanú s makom, kypriacim práškom a škoricou. Do cesta zapracujeme jahody a namočené hrozienka. Nakoniec zľahka vmiešame sneh ušľahaný z bielkov so štipkou soli. Cesto nalejeme do tukom vymastenej a strúhankou posypanej formy a koláč upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov C. Dĺžka pečenia sa riadi výškou formy - asi 40 minút. Či je koláč upečený, zistíme zapichnutím špajdle.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára