6. marca 2010

Sladký závin

350 g hladkej múky., kopcovitú PL masti alebo stuženého tuku., vajce., KL octu., štipku soli., 125 ml vlažnej vody., vajce na potretie., 
Na plnku: kg jabĺk2 hrnčeky opraženej strúhanky., škoricu., cukor., maslo., 
Múku osolíme, rozdrobíme s tukom a zarobíme cesto s vodou, v ktorej sme rozšľahali vajce a ocot. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme v teple 1/2 hodiny odpočívať. Medzitým si pripravíme jablká, olúpeme ich a nahrubo nastrúhame. Na masle opražíme strúhanku dočervena. Cesto rozdelíme na polovice. Valčekom vyvaľkáme placku, ktorú potom ešte rukami povyťahujeme, aby bola tenká ako papier. Cesto posypeme časťou strúhanky, poukladáme jablká, osladíme, posypeme škoricou, pridáme zvyšnú strúhanku a zvinieme do závinu. Rovnako postupujeme pri druhom závine. Položíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme do zlatista.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára