26. marca 2010

Sviatočná oriešková torta

4 vajcia., 150 g cukru., balíček vanilínového cukru., 120 g hladkej múky., 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva., 130 g  mletých lieskových orechov., 50 g nastrúhnej čokolády na varenie.,
Na náplň: 500 ml smotany na šľahanie., 2 zarovnané PL práškového cukru., balíček vanilínového cukru., 200 ml smotanového whisky likéru., balíček želatínového stužovača., 100 ml vlažnej vody., 
Na posypanie a ozdobenie: 70 g mletých lieskových orechov., balíček tmavej polevy., 
Na cesto ušľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu s orechmi a s nastrúhanou čokoládou zľahka vmiešame do vaječnej hmoty. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Zľahka ručne vmiešame likér. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a vmiešame do zmesi. Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme  potrieme 2/3 náplne. Zvyšnou náplňou potrieme povrch a okraje torty a posypeme orechmi. Uložíme na 3 hodiny do chladničky. Polevu pripravíme podľa návodu na obale, jednou polovicou tortu postriekame. Zvyšok polevy nalejeme do vykrajovacích formičiek postavených na fólii. Po zatuhnutí odstránime formičky a tortu ozdobíme. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára