5. augusta 2016

Adventné makové rezy

balenie makovníka., 170 ml vody., 90 ml oleja., vajce.,
Slivková náplň: 700 g sliviek alebo slív., 200 ml bieleho vína., 2 zarovnané PL cukru., 2 balíčky škoricového cukru., 3 zarovnané PL zemiakového škrobu (solamylu)., 3 PL vody.,
Šľahačková náplň: balíček šľahačky v prášku., 150 ml studeného mlieka.,
Ozdobenie: trochu strúhanej čokolády., niekoľko plátkov sliviek.,
Na prípravu cesta zmiešame podľa návodu na obale zmes na prípravu makovníka, vodu, olej a vajce. Cesto nalejeme na vymastený a vysypaný plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Na prípravu slivkovej náplne prevaríme slivky, víno, cukor, škoricový cukor a za stáleho miešania necháme povariť asi 5 minút. Škrob zmiešame s vodou a vmiešame do vriacich sliviek. Všetko ešte necháme prejsť varom a odložíme zo sporáka. Vychladnutý makový korpus rozrežeme na dve polovice a jednu polovicu pozdĺžne rozrežeme. Hrubší  plát položíme na plech a z preloženého alobalu vytvoríme okraj. Opatrne nalejeme ešte horúcu slivkovú náplň, zakryjeme druhým plátom korpusu a uložíme do chladničky. Na šľahačkovú náplň pripravíme šľahačku v prášku s mliekom podľa návodu na obale a polovicu nanesieme na vychladnutý korpus. Zakryjeme tretím plátom korpusu a odstránime okraj z alobalu. Na ozdobenie použijeme druhú polovicu šľahačky. Povrch a okraje rezov potrieme a pomocou cukrárskeho vrecka ľubovoľne ozdobíme. Okraj rezov posypeme čokoládou a na povrch položíme plátky sliviek. Rezy uložíme do chladničky a pred podávaním nakrájame na kúsky.
Tip: Namiesto čerstvých sliviek môžeme použiť dobre odkvapkaný slivkový kompót (750 g).
Elektrická rúra 170º C., teplovzdušná rúra 160º C., plynová rúra supeň 3., doba pečenia asi 35 minút.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára