5. augusta 2016

Arašidový medový krémeš

Medové cesto: 300 g hladkej múky., 150 g práškového cukru., lyžica medu., lyžička sódy bikarbóny., 76 g margarínu (hera)., 2 vajcia., žĺtok.,
Lahodný arašidový krém: 2 l mlieka., 250 g kryštálového cukru., 240 g krémového prášku zlatý klas., 3 žĺtky., 3 vanilínové cukry (60 g)., 400 g masla., 120 g arašidového masla.,
Arašidová griláž: 200 g kryštálového cukru., 200 g posekaných arašidov.,
Zo všetkých surovín vymiesime cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme odstáť do chladničky (najlepšie cez noc). Cesto rozdelíme na polovice a každú vyvaľkáme na veľmi tenký asi 3 mm plát o rozmeroch veľkého plechu (30 x 38 cm). Pri vaľkaní posypeme dosku a posýpame aj vrch cesta múkou, tak, aby sa nelepilo.Každý plát prenesieme pomocou valčeka na obrátený vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170º C asi 15 - 20 minút.
Lahodný arašidový krém: 2/3 mlieka s kryštálovým cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka dobre rozmiešame žĺtky a krémový prášok a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilínovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Puding vyšľaháme a po častiach všľaháme maslo zmäknuté na izbovú teplotu. Potom všľaháme arašidové maslo o izbovej teplote.
Arašidová griláž: Z cukru upálime karamel, vsypeme posekané, na suchej panvici opražené arašidy. Dobre premiešame. Hmotu rozotrieme na alobal a necháme vychladnúť. Vychladnutú hmotu valčekom rozdrvíme.
Plát natrieme polovicou krému, priložíme druhý plát a natrieme zvyšným krémom. posypeme grilážou. Dáme vychladnúť do chladničky, potom pokrájame na kocky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára