5. augusta 2016

Snehulienka

Cesto okrúhla forma: 4 vajcia., 220 g kryštálového cukru., 200 g polohrubej múky., 1/2 boalíčka prášku do pečiva (7 g)., 6 lyžíc vody., lyžica kakaa.,
Cesto bábovková forma: 4 vajcia., 220 g kryštálového cukru., 200 g polohrubej múky., 1/2 balíčka prášku do pečiva (7 g)., 6 lyžíc vody., lyžica kakaa., 100 g posekaných orechov.,
Plnka: 650 ml mlieka., 130 g kryštálového cukru., 2 krémové prášky zlatý klas alebo vanilkový puding (80 g)., balíček vanilkového cukru (20 g)., 2 lyžice kakaa., 250 g masla., 250 g margarínu., rum.,
Sirup na pokropenie: 120 ml vody., 120 ml sirupu., 50 ml rumu.,
Sneh: 5 bielkov., 350 g krupicového cukru., potravinárské farby.,
K tomu: džem., bábika., 7 trpaslíkov z kindervajíčok).,
Cesto okrúhla forma: Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou do peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty opatrne vmiešame sneh a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. 2/3 cesta vylejeme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie, do 1/3 vmiešame kakao, vylejeme do formy a rúčkou varechy zamiešame tak, aby sme vytvorili mramorovanie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180º C asi 35 minút.
Cesto bábovková forma: Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Cesto pripravíme a pečieme takým istým spôsobom ako prvé cesto, najviac pridáme orechy.
Plnka: 2/3 mlieka s cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozhabarkujeme krémový prášok a za stáleho miešania ho vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Vychladnutý puding rozšľaháme a po častiach všľaháme maslo zmäknuté na izbovú teplotu. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej vmiešame kakao.
Sneh: Z bielkov vyšľaháme sneh, po častiach zašľaháme cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Misu so snehom dáme nad paru a šľaháme dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Sneh je hustý, ťahavý a lesklý. Misu odložíme z pary a miešame do vychladnutia snehu.
Tip: Sneh robíme až po stuhnutí torty.
Sirup na pokropenie: všetky zložky na sirup spolu zmiešame.
Okrúhly korpus pozdĺžne 2 x prerežeme, vzniknú tri pláty. Bábovku pozdĺžne prerežeme 4 x, vznikne 5 plátov.Pred plnením každý plát pokvapkáme sirupom a potrieme džemom. Začíname okrúhlymi plátmi, striedame svetlý a tmavý krém. Pokračujeme plátmi z bábovky, od najväčšieho po najmenší. Spodok torty (sukňu) zrežeme do tvaru kužela. Okrajky premiešame so sirupom, troškou krému a s pár kvapkami rumu (podľa chuti). Na vrch do otvoru torty vložíme bábiku a okrajkami natvarujeme vrch sukne. Celú tortu potrieme krémom, vyrovnáme nerovnosti a dáme stuhnúť do chladničky. Sneh prifarbíme potravinárskými farbami na žlto, modro a červeno, časť necháme bielu. Sneh preložíme do cukrárenského vrecka s plochým nástavcom a ozdobíme bábiku a tortu. dookola torty nastriekame ružičky zo snehu a uložíme na ne figúrky trpaslíkov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára