5. augusta 2016

Čertove rezy

250 g hladkej múky., KL kypriaceho prášku do pečiva., 80 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., vajce., 150 g zmäknutého masla alebo margarínu.,
Náplň: 400 g sušených sliviek., 125 ml rumu., zarovnaná KL mletej škorice., na špičku noža mletých klinčekov., 2 balíčky tortového želé číreho., 125 ml červeného vína., 250 ml vody., 4 zarovnané PL cukru., KL citrónovej arómy.,
Ozdobenie: 250 ml smotany na šľahanie., balíček škoricového cukru., 2 zarovnané PL práškového cukru., balíček smeta-fixu., 2 zarovnané PL brusnicovej marmelády.
Na prípravu náplne nakrájame slivky, dobre premiešame s rumom a korením a v uzavretej nádobe necháme marinovať cez noc. Na prípravu cesta zmiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do misy. Postupne pridáme cukor, vanilínový cukor, vajce, maslo alebo margaín a ručne spracujeme cesto. Cesto uložíme na 20 minút do chladničky. Z cesta vytvarujeme váľok, vyváľame do tvaru obdĺžnika (30 x 40 cm) a položíme na vymastený a vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Ešte teplý korpus priečne rozkrojíme na dve polovice. Na náplň pripravíme tortové želé s vínom, vodou, cukrom a arómou podľa návodu na obale. Pridáme marinované slivky a ešte raz prevaríme. Odložíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Keď náplň začne tuhnúť, nanesieme ju na jeden plát korpusu a zakryjeme druhým plátom. Zaťažíme doskou a na hodinu uložíme do chladničky. Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni so škoricovým a práškovým cukrom a smeta-fixom dotuha a nanesieme na povrch rezov. Dozdobíme pomocou lyžičky marmeládou a uložíme do chladničky. Pred podávaním nakrájame na rezy.
Tip: Pre deti použijeme miesto rumu a červeného vína ovocný čaj.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára