1. augusta 2016

Jahodovo tvarohová torta

Piškótové cesto: 3 vajcia, 3 lyžice teplej vody, 100 g cukru, 75 g pomletých lieskovcov, 75 g polohrubej múky
Plnka: 1,25 kg jahôd, 6 plátkov bielej želatíny, kôra a šťava z citrón, 375 g jemného tvarohu, 2,5 dl smotany na šľahanie
Na zdobenie: 3/8 l smotany na šľahanie, balíček vanilkového cukru, balíček stužovača šľahačky, 25 g mletých pistácií, lístočky medovky lekárskej
Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme a vysypeme múkou. Rúru na pečenie si nastavíme na 180 stupňov. Vajcia vymiešame šľahačom a vlažnou vodou dopenista. V mase musí byť veľa vzduchu, ktorý počas pečenia zabezpečí, aby cesto bolo kypré. Počas šľahania pridávame do vyšľahaných vajec cukor. Šľaháme dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Potom vsypeme do cesta pomleté lieskovce a preosiatu múku a opatrne premiešame. Cesto nalejeme do pripravenej roztváracej tortovej formy a dáme do rúry. Pečieme 25 minút. Upečený tortový vyberieme, nožom uvolníme bok formy a odstránime ho. Piškótové cesto vyklopíme aj s pergamenovým papierom na kuchynskú mriežku. Vychladnutý korpus položíme na tortový podnos.
Plnka: Pripravíme si jahody – očistíme a opláchneme ich pod tečúcou vodou. 6 jahôd odložíme nabok na zdobenie. Ostatné jahody rovnomerne rozložíme na piškótový korpus. Želatinu namočíme do studenej vody. Citrón umyjeme a osušíme, kôru postrúhame. Šťavu z citróna vytlačíme. Tvaroh, cukor, citrónovú kôru a šťavu vymiešame. Želatinu zľahka vytlačíme a v malej nádobe pri slabom ohni za neustáleho miešania rozpustíme. DO rozpustenej želatíny vmiešame 3 lyžice tvarohovej masy. Potom želatínovo tvarohovú zmes pridáme k zvyšnému tvarohu. Smotanu na šľahanie vyšľaháme a vmiešame do tvarohovej plnky. Škrabkou na cesto ju rovnomerne rozotrieme na jahody na tortovom korpuse. Tortu potom vložíme na 1,5 hodiny do chladničky, aby krém na nej stuhol.
Zdobenie torty: Do šľahačky pridáme vanilkový cukor a stužovač. Polovicu šľahačky dáme do zdobiaceho vrecka. Jednu lyžičku mletých pistácií odložíme nabok, zvyšok vmiešame do druhej polovice šľahačky. Zdobiacou stierkou natrieme pistáciovú šľahačku na boky torty a ozdobne uhladíme. Na povrch torty dookola zdobiacim vrecúškom vytvarujeme 12 šľahačkových kôpok, do ktorých vložíme polovičky jahôd s lístočkami medovky lekárskej. Nakoniec stred povrchu torty posypeme mletými pistáciami. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára