5. augusta 2016

Košík s ovocím

Cesto 1: 8 vajec., 200 g kryštálového cukru., 240 g hladkej múky., lyžička prášku do pečiva (7 g)., 3 lyžice horúcej vody.,
Cesto 2: 8 vajec., 200 g kryštálového cukru., 240 g hladkej múky., lyžička prášku do pečiva (7 g)., 3 lyžice horúcej vody., 2 lyžice kakaa.,
Cesto na ovocie: 3 vajcia., 120 g kryštálového cukru.,  120 g hladkej múky., lyžica oleja.,
Krém: l mlieka., 4 krémové prášky zlatý klas (160 g) alebo vanilkový puding., 200 g kryštálového cukru., 2 vanilkové cukry (40 g)., 100 g mletých orechov., 3 lyžice kakaa., 750 g masla.,
Mliečny marcipán: 200 g práškového cukru., 100 g polotučného sušeného mlieka., 1/2 lyžičky suženého tuku (cera).,
K tomu: potravinárske farby., ľubovoľný džem., konzerva mandaríniek., čokoládová poleva., arómy s chuťou tvarovaného ovocia.,
Cesto 1: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a zašľaháme žĺtka. Po vyšľahaní pridáme vodu a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, riadne ale zľahka premiešame. Vylejeme do okrúhlej formy o priemere 28 cm vyloženej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180º C asi 20 minút.
Cesto 2: Pripravíme ako cesto 1, naviac pridáme kakao.
Cesto na ovocie: Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom, pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme na plechu (30 x 40 cm) vyloženým papierom na pečenie pri teplote 180 - 200º C asi 10 minút.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme do varu. V 1/3 mlieka rozmiešame krémový prášok a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilínovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Puding vyšľaháme a po častiach všľaháme maslo o izbovej teplote. Do polovice krému prišľaháme 2 lyžice kakaa, do druhej polovice vmiešame orechy. Kakaový krém rozdelíme na polovice, do jednej vmiešame lyžicu kakaa.
Tip: Aby sa krém nezrazil, musia mať všetky zložky rovnakú teplotu.
Mliečny marcipán: Sušené mlieko a práškový cukor preosejeme, pridáme ostatné suroviny. Vymiesime na tvárnu hmotu. Prifarbíme podľa potreby.
Okrúhle korpusy pozdĺžne prekrojíme Bledý korpus potrieme džemom a orechovým krémom. Prikryjeme kakaovým korpusom, navlhčíme šťavou z kompótu a potrieme kakaovým krémom. Prikryjeme bledým korpusom, potrieme džemom a orechovým krémom a poukladáme mandarínky. Povrch zakryjeme hnedým plátom, rovnomerne zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí boky smerom nadol mierne vykrojíme, tortu jemen obtiahneme krémom. Vrch polejeme čokoládovou polevou, zarovnáme dlhým nožom. boky torty "vypletieme" bledším hnedým krémom a vrch ozdobíme tmavším krémom. Z obrezkov, upečeného plátu a džemu vymiesime hmotu. Ku každému ovociu pridáme zodpovedajúcu arómu, vytvarujeme ovocie a obalíme ho do zafarbeného marcipánu. Ovocie poukladáme na vrch torty.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára