5. augusta 2016

Lienka

Cesto 1: 5 vajec., 5 lyžíc vody., 250 g kryštálového cukru., 250 g polohrubej múky., lyžička prášku do pečiva (7 g = 1/2 balíčka)., 1/2 balíčka vanilkového cukru (10 g)., 100 g orechov.,
Cesto 2., 5 vajec., 5 lyžíc vody., 250 g kryštálového cukru., 250 g polohrubej múky., lyžička prášku do pečiva (7 g = 1/2 balíčka)., 1/2 balíčka vanilkového cukru (10 g)., 2 lyžice kakaa.,
Cesto 3: 2 vajcia., 100 g cukru., 2 lyžice vody., 100 g polohrubej múky., lyžička prášku do pečiva (7 g)., lyžička vanilkového cukru.,
Krém: 600 ml mlieka., 150 g kryštálového cukru., 1?5 balíčka krémového prášku zlatý klas, prípadne vanilkový puding (60 g)., vanilkový cukor., 250 g masla., 100 g margarínu (hera)., 100 g orechov., 2 lyžice kakaa., 2 lyžice rumu.,
Sirup na pokropenie: voda., sirup., lyžička rumu.,
Mliečny marcipán: 300 g sušeného mlieka., 600 g práškového cukru., lyžička stuženého tuku (cera)., mandľová aróma., voda podľa potreby., rum na riedenie farieb., potravinárske farby (červená, zelená, modrá).,
K tomu: 100 ml malinového sirupu., malinový džem., 5é ml rumu., 100 ml vody.,
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vodu, pomleté orechy a striedavo sneh s preosiatou múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy o priemere 28 cm, vyloženej papierom na pečenie. Pečieme asi 30 - 35 minút pri teplote 190º C. Rovnako pripravíme cesto 2, namiesto orechov ale pridáme kakao. Cesto 3 pripravíme ako cesto 1, nepridáme orechy a pečieme vo forme 25 x 16 cm.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozhabarkujeme krémový prášok a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Maslo a margarín vyšľaháme, po kvapkách pridáme rum a po častiach puding, vyšľaháme na jemný krém. Krém rozdelíme na polovice, do jednej prišľaháme kakao, do druhej orechy.
Sirup na poliatie: Všetky suroviny zmiešame.
Mliečny marcipán: Mlieko a cukor preosejeme. Pridáme mandľovú arómu a po lyžiciach vodu podľa potreby - pridávame veľmi opatrne, aby hmota nebola riedka (riedka hmota sa lepí). Vymiesime tvárnu hmotu, pridáme tuk, premiesime. Hmotu zafarbíme na červeno a čierno (zmiešame spolu červenú, zelenú a modrú farbu), trošku bielej necháme na oči.
Z upečených okrúhlych korpusov stiahneme papier a vodorovne prerežeme. Korpusy striedavo položíme na seba a zvrchu orežeme boky do oblúka. Odrezané časti použijeme na vytvarovanie. orezanú tortu naplníme, začneme kakaovým plátom. Plát pokvapkáme sirupom, potrieme džemom a orechovým krémom. Priložíme svetlý plát, pokvapkáme sirupom, potrieme džemom a natrieme kakaový krém. Pokračujeme kakaovým plátom, polejeme sirupom, potrieme džemom a orechovým krémom. Na krém poukladáme orezané zvyšky, potrieme krémom a priložíme bledý plát. Rukami tortu popritláčame a vytvarujeme telo lienky. Z obdĺžnikového plátu vykrojíme kruhy (hlavička), z jednej strany trošku zrežeme a naplníme džemom a krémom. Naplnenú hlavičku preložíme do nádoby s guľatým dnom, vystlatej mikroténom. Jemne zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky. Telo aj hlavičku lienky natrieme krémom a najlepšie cez noc necháme v chlade odpočívať, bude sa nám dobre pracovať s marcipánom. Neskôr vyvaľkáme čierny marcipán, obalíme stred telíčka a hlavičku. Zo zvyšného
marcipánu vytvarujeme bodky, noštek, očká, tykadlá a nožičky. Tykadlá vystužíme drôtikom aby dobre stáli. Červeným marcipánom obalíme lienku, srdiečkovou formičkou vykrojíme ústa, vytvarujeme mašličku a kvietky. Drobné časti nalepíme tak, že ich jemne potrieme štetcom namočeným v bielku, priložíme a chvíľku pridržíme. Celú lienku veľmi jemne potrieme olejom mäkkým štetčom.
Tip: Ak nepracujeme s marcipánom hneď, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme do chladničky. Pred prácou marcipán mierne rozohrejeme v mikrovlnke a premiesime.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára