5. augusta 2016

Mušle

Na dovolenkách zbierame väčšinou lastúry sláviek. Jednotlivé druhy sú špecifické pre tú-ktorú oblasť. Môžu sa jesť surové, pridávajú sa do polievok a iných jedál, používajú sa na prípravu paštét, ale hlavne šalátov. Pestujú sa aj v umelo vytvorených priestoroch. Hrebenatka dostala názov podľa lastúry podobajúcej sa na hrebeň. V kulinárstve sa rozlišujú dva druhy: malé, žijúce v zátokách, s jemnou chuťou a väčšie z morských hĺbok.  Obalené v múke sa smažia, tiež sa grilujú alebo krátko varia. Podávajú sa v ulite, najčastejšie so smotanovou omáčkou. Američania obľubujú hrebenatky iba s bielymi miskami. Ustrice sa líšia nielen veľkosťou, ale aj odtieňmi hnedého sfarbenia a tvarom. Odporúčajú sa konzumovať surové, priamo z lastúr, iba pokvapkané citrónom. Mäsitejšie a šťavnatejšie sú v zimných mesiacoch.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára