5. augusta 2016

Ryža s omáčkou

500 g ryže, 2 zelené papriky, 10 kúskov zelenej špargle, cibuľa, 50 g šunky, 150 g mozzarelly, 1 dl mäsového vývaru, 1 dl bieleho vína, 3 lyžice strúhaného parmezánu, vajce, hrsť šafranu, olivový olej, soľ, korenie, palmarín na vymastenie formy
Omáčka: pohár bešamelu, 4 PL smotany na šľahanie, 2 lyžice petržlenovej vňate a majorán na dochutenie
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita, primiešame ryžu, niekoľko minút podusíme, podlejeme vínom. Keď sa víno odparí, pridáme horúci mäsový vývar, do ktorého sme predtým zamiešali hrsť šafranu. Dusíme na miernom ohni a keď sa vývar odparí, primiešavame strúhaný parmezán, dobre vyšľahané vajíčko a štipku soli. Na troške oleja opražíme na prúžky nakrájanú papriku, pridáme na kocky nakrájanú šunku a mozzarellu, pomiešame a podusíme. Bábovkovú formu namastíme palmarinom, na spodok a po bokoch dáme ryžu. Stred naplníme zmesou papriky, šunky a syra a zakryjeme zvyškom ryže. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 40 minút. Po upečení vyberieme ryžu z bábovkovej formy a servírujeme poliatu omáčkou, ktorú sme pripravili zmiešaním bešamelu so smotanou na šľahanie, majoránom a petržlenom, prípadne s uvarenou a okorenenou špargľou. Upečenú ryžu môžeme nechať vychladnúť, zabaliť aj s formou do igelitového vrecka a uchovať na 2 mesiace v mrazničke. Pred podávaním z mrazničky vyberieme, odbalíme, necháme pri izbovej teplote mierne rozmraziť a napokon ohrejeme 15 minút v horúcej rúre. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára