5. augusta 2016

Slávnostná torta

12 vajec., 480 g hladkej múky., 480 g kryštálového cukru., prášok do pečiva (13 g)., 2 lyžice oleja., 2 lyžice kakaa., 2 lyžice pomletých orechov.,
Krém: l mlieka., 4 krémové prášky zlatý klas (160 g)., 200 g kryštálového cukru., 2 vanilínové cukry (40 g)., kg masla.,
Mliečny marcipán: 300 g práškového cukru., 150 g sušeného nízkotučného mlieka., voda podľa potreby (10 ml)., zelená potravinárska farba.,
K tomu: marhuľový džem., marhuľový kompót.,
Vajcia a cukor vyšľaháme na hustú penu, pridáme olej a vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na polovice, do jednej vmiešame kakao, do druhej orechy. Pečieme v tortovej forme o priemere 28 cm vyloženej papierom na pečenie pri teplote 180º C asi 35 - 40 minút.
Krém: 2/3 mlieka s kryštálovým cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozmiešame krémový prášok a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilínovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Puding vyšľaháme a po častiach vyšľaháme maslo zmäknuté na izbovú teplotu.
Rada: Aby sa krém nezrazil, musí mať puding a maslo rovnakú teplotu. Ak sa krém zrazí, mierne ho za stáleho šľahania nahrejeme.
Mliečny marcipán: Mlieko a cukor preosejeme, zmiešame, trochu prášku si odložíme. Po lyžiciach pridávame vodu a vymiesime na vláčnu hmotu. Ak je hmota veľmi mäkká a lepí, jemne ju podsypávame odloženým práškom a dobre vymiesime na požadovanú hustotu. Hmotu rozdelíme na časti a zafarbíme podľa potreby. Vyvaľkáme na doske posypanej bielym pudingovým práškom na potrebné rozmery a hneď obalíme tortu. Vytvarujeme ozdoby. Aby sa ružičky a lístky pekne leskli, potrieme ich pomocou štetca jedlým olejom.
Rada: Aby marcipán počas práce neobschol a nestvrdol, dáme ho do mikroténového sáčku. Ak s marcipánom dlhšie nerobíme, odložíme ho v sáčku do chladničky. Pred prácou ho premiesime.
Korpusy prerežeme na polovicu a striedavo naplníme džemom a krémom, na ktorý rozložíme odkvapkané marhule, ktoré ešte potrieme krémom. Rovnomerne zaťažíme a dáme stuhnúť aspoň na hodinu do chladničky. Po stuhnutí jemne obtrieme krémom, obalíme do marcipánu a vyzdobíme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára