3. augusta 2016

Slimák

Cesto 1: 4 vajcia., 200 g práškového cukru., 200 g polohrubej múky., ½ balíčka prášku do pečiva., ½ balíčka vanilkového cukru., 8 lyžíc horúcej vody.,
Cesto 2: 4 vajcia., 200 g práškového cukru., 200 g polohrubej múky., ½ balíčka prášku do pečiva., ½ balíčka vanilkového cukru., 8 lyžíc horúcej vody., 2 lyžice kakaa.,
Krém: 600 ml mlieka., 2 banánové pudingy., vanilkový cukor., 100 g kryštálového cukru., žĺtok., 250 g masla.,
Čokoládová poleva: 200 g horkej čokolády., 70 g stuženého tuku (cera).,
Mliečny marcipán: 5 lyžíc sušeného mlieka., 10 lyžíc práškového cukru., lyžica škrobu (maizena) lyžica vaječného bielka., 50 g stuženého tuku (cera)., mandľová príchuť., voda podľa potreby (2 – 3 lyžice).,
Sirup na pokropenie: lyžička rumu., 100 ml sirupu červenej farby.,100 ml prevarenej vychladnutej vody.,
K tomu: ríbezľový džem., potravinárske farby.,
Žĺtky vymiešame s 2/3 cukru do peny, pridáme vodu a preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva. Z bielkov a 1/3 cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtkovú hmotu jemne vmiešame do snehu. Pečieme v okrúhlej forme, vyloženej papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri teplote 180° C 40 – 45 minút. Druhé cesto pripravíme rovnako, ale naviac pridáme 2 lyžice kakaa.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme do varu. V 1/3 mlieka rozhabarkujeme puding a žĺtok. Do vriaceho mlieka vlejeme puding so žĺtkom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom aby sa nevytvorila kôra a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vychladnutý puding rozšľaháme a po častiach za stáleho miešania pridáme maslo zmäknuté na izbovú teplotu. Krém rozdelíme na polovice, do jednej vmiešame kakao.
Mliečny marcipán: Sypké suroviny preosejeme. Jednu lyžicu zmesi si odložíme pre prípad, ak by sme mali hmotu riedku. Pridáme bielok, tuk, mandľovú príchuť a pár kvapiek vody. Dôkladne vymiesime na tvárnu hmotu – podľa potreby pridávame po kvapkách vodu. Ak sme pridali veľa vody a hmota je riedka, pridáme podľa potreby z odloženej sypkej zmesi. Marcipán rozdelíme na časti a podľa potreby prifarbíme potravinárskymi farbivami, ktoré sme dôkladne rozpustili v troške vody. Dobre premiesime, aby bola hmota rovnomerne zafarbená.
Čokoládová poleva: Čokoládu a tuk rozpustíme za stáleho miešania nad parou. Zamiešame na hladkú hmotu.
Sirup na pokropenie: všetky suroviny zmiešame.
Korupsy pozdĺžne prekrojíme. Každý plát najskôr pokropíme sirupom a potrieme džemom. Pláty naplníme. 1/3 krému odložíme na potretie a ozdobenie torty. Naplnenú tortu zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc. Celú tortu natrieme krémom, polejeme čokoládovou polevou, necháme mierne stuhnúť. Z marcipánu vytvarujeme slimáčika, kvietky a ozdobíme tortu. Okolo spodného okraja nastriekame krém zafarbený na zeleno. Slimáčika prifarbíme suchými farbami pomocou štetca alebo suchým prstom. Časť ulity potrieme jemne olejom, čím získame výraznejší odtieň.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára