5. augusta 2016

Vianočná torta

5 vajec., 2 PL vlažnej vody., 150 g cukru., balíček vanilínového cukru., 200 g hladkej múky., zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva.,
Náplň: 500 g jablkového kompótu alebo pyré., 80 g cukru., balíček škoricového cukru., šťava z jedného citróna., 1 1/2 Kl rumovej arómy., balíček želatínového stužovača., 100 ml vlažnej vody., 125 ml smotany na šľahanie., 1/2 balíčka smea-fixu.,
Ozdobenie: 125 ml smotany na šľahanie., 1/2 balíčka smeta-fixu., zarovnaná PL kakaa., zarovnaná PL práškového cukru.,
Na prípravu cesta ušľaháme ručným elektrickým šľahačom na najvyššom stupni vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku zmiešame do peny. Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme a okolo dna upevníme očistený okraj formy. Na prípravu náplne rozmixujeme jablkový kompót a vzniknuté pyré zmiešame s cukrom, škoricovým cukrom, citrónovou šťavou a arómou. V prípade, že použijeme jablkové pyré nie je potrebné mixovať. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a vmiešame do jablkovej zmesi. Smotanu ušľaháme so meta-fixom a vmiešame do hmoty. Polovicu náplne nalejeme od formy. Na povrch položíme jeden plát korpusu, opatrne pritlačíme a na povrch nanesieme zvyšok náplne. Zo zvyšného plátu korpusu vykrojíme formičkou hviezdy. Zvyšok korpusu zľahka posypeme kakaom, položíme na povrch a opatrne pritlačíme na náplň. tortu uložíme asi na 4 hodiny do chladničky. Na ozdobenie ušľaháme smotanu so smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a potrieme okraj torty. Piškótové hviezdy zľahka poprášime kakaom a práškovým cukrom a tortu nimi ozdobíme.
Elektrická rúra 180º C., teplovzdušná rúra 160º C., plynová rúra stupeň 3., doba pečenia asi 35 minút.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára