3. augusta 2016

Hrušková torta so škoricou

4 vajcia., 4 lyžice teplej vody., 1 balíček vanilínového cukru., 200 g kryštálového cukru., 60 g pomletých orechov., 110 g hrubej múky., 1 kypriaci prášok., 30 g kakaa.,
Plnka - 1 väčší hruškový kompót., 1 šľahačková smotana (250 ml)., 200 g kyslej smotany., 40 g pomletých orechov.,
Na posypanie - 1 lyžica práškového cukru., 1 balíček vanilínového cukru., pol lyžičky mletej škorice.,
Vajcia rozbijeme, opatrne oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom a opatrne vypracujeme cesto. Do tortovej formy (s priemerom 26cm) vyloženej papierom na pečenie vylejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne 0,5-centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky.
Plnka - Hrušky precedíme a necháme odkvapkať (hmotnosť po odkvapkaní by mala byť asi 455 g). Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Približne tretinu šľahačkovej zmesi natenko natrieme na tortu. Odkvapkané hrušky pokrájame na tenké plátky a poukladáme na šľahačkovú vrstvu. Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky. Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme práškovým a vanilínovým cukrom zmiešaným so škoricou. Povrch torty ozdobíme štipkou škorice a na dve hodiny ju vložíme do chladničky.
Elektrická rúra: 180 °C., teplovzdušná rúra: 160 °C., plynová rúra: stupeň 3., čas pečenia: 40 – 45 minút.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára