1. augusta 2016

Kávová šarlota

2 vajcia., PL teplej vody., 125 g kryštálového cukru., štipka soli., 125 g hladkej múky., 50 g škrobovej múčky., ČL prášku do pečiva., PL podrvených maslových sušienok.,
Plnka: 5 plátkov čírej želatíny., 4 vajcia., 100 g kryštálového cukru., balíček vanilínového cukru., štipka soli., PL kakaa., 4 PL instantnej kávy., 4 PL vody., 250 ml šľahačkovej smotany.,
Mandľový krokant: 100 g lúpaných, nahrubo nasekaných mandlí., PL masla., 3 a 1/2 PL hnedého cukru.,
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky dopenista vyšľahme s vodou a cukrom. bielky so soľou vyšľaháme dotuha a opatrne spojíme so žĺtkami.  Múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme, pridáme podrvené sušienky a opatrne zapracujeme do vaječnej zmesi. Cesto naplníme do vrecka na ozdobovanie a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame rovnako veľké piškóty. Pečieme 8 až 10 minút v rúre vyhriatej na 200º C. Ihneď po upečení odstránime papier a piškóty necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme zmäknúť. Vajcia rozdelíme. Žĺtky, kryštálový a vanilínový cukor, soľ a kakao dohladka vyšľaháme. Instantnú kávu rozpustíme v horúcej vode. Želatínu vyžmýkame a primiešame do mierne vychladnutej kávy. Kávu zapracujeme do žĺtkovej zmesi a dáme do chladničky.Bielky a šľahačku dotuha vyšľaháme. Keď kávový krém začne tuhnúť, postupne doň zapracujeme šľahačku a bielkový sneh. Na dno formy našalotku poukladáme niekoľko rozpolených piškót, na ktoré nanesieme trochu krému. Zvyšné piškóty rozložíme zvislo po celom obvode formy a zatlačíme ich do krému. Zvyšný krém dáme do formy medzi piškóty, vrch uhladíme a dáme minimálne na 2 hodiny do chladničky. Mandľový krokant pripravíme tak, že nasekané mandle opečieme dohneda na suchej panvici. Na druhej panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor a mandle a miešame, kým cukor neskaramelizuje. Preložíme na tanier, necháme vychladnúť a podľa potreby nalámeme. Pred podávaním šarlotu vyberieme z formy, preložíme na servírovací tanier a posypeme mandľovým ktokantom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára