3. augusta 2016

Košík s ružami

Cesto 1: 4 vajcia., 6 lyžíc horúcej vody., 220 g kryštálového cukru., 100 g polohrubej múky., 100 g hrubej múky., lyžička prášku do pečiva., lyžička vanilkového cukru.,
Cesto 2: 5 vajec 7 lyžíc horúcej vody., 250 g kryštálového cukru., 250 g polohrubej múky., 20 g kakaa., lyžička prášku do pečiva., lyžica vanilkového cukru.,
Krém na náplň: 5 vajec., 170 g kryštálového cukru., 250 g masla., 150 g margarínu (hera)., 100 g pomletých orechov., kakao., rum.,
Krém na ozdobenie: 300 ml mlieka., 100 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., krémový prášok zlatý klas alebo vanilkový puding., 250 g margarínu., kakao.,
Čokoládová poleva: 200 g čokolády., 80 g stuženého tuku (cera).,
Mliečny marcipán: 150 g sušeného mlieka., 300 g práškového cukru., mandľová aróma., voda podľa potreby., potravinárske farby.,
K tomu: džem., sirup., rum.,
Cesto 1: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, po lyžiciach za stáleho miešania pridáme horúcu vodu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty pridáme orechy, striedavo sneh a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme vo štvorcovej forme vyloženej papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri teplote 170º C 40 minút.
Cesto 2: Cesto pripravíme ako cesto 1, ale namiesto orechov pridáme kakao.
Krém na náplň: Vajcia vyšľaháme s cukrom nad parou na hustý krém (asi 15 - 20 minút). Maslo a margarín o izbovej teplote vyšľaháme šľahačom, ochutíme rumom (1 - 2 lyžičky) a po malých častiach prišľaháme vychladnutý puding. krém rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao.
Čokoládová poleva: Čokoládu a tuk rozpustíme nad parou.
Mliečny marcipán: Sušené mlieko a práškový cukor preosejeme, pridáme pár kvapiek mandľovej arómy, 2 - 3 lyžice vody (podľa potreby) a vymiesime tvárnu hmotu. Ak je hmota tuhá, pridávame po kvapkách vodu. Ak sa nám stane, že je hmota riedka, pridáme preosiaty cukor. Hmotu zafarbíme potravinárskymi farbami a vymodelujeme ružičky, lístky, obalíme drôž vyformovaný do rúčky.
Z korpusov odstránime papier a každý pozdĺžne prekrojíme. Každý plát pokvapkáme sirupom zmiešaným s vodou a rumom, potrieme džemom a striedavo naplníme orechovým a kakaovým krémom. Naplnenú tortu rovnomerne zaťažíme a odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Tortu ostrým nožom zaoblíme do tvaru koša a celú natrieme zvyšným kakaovým krémom, necháme chvíľu stuhnúť, potom celú polejeme čokoládovou polevou a povrch zarovnáme. Krém na zdobenie preložíme do dvoch cukrárenských vreciek s plochými nástavcami a dookola koša striedavo ozdobíme (vypletieme) košík. Vrch torty po obvode ozdobíme kakaovým krémom. Na zadnú stranu košíka prilepíme krémom rúčku a vrch torty bohato ozdobíme ružičkami a lístkami.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára