26. marca 2012

Ananásová torta

75 g masla., 70 g práškového cukru., 1 žĺtok., štipka soli s jódom., 125 g polohrubej múky., tuk na vymastenie formy., 9 plátkov bielej želatíny., 2 plechovky ananásu nakrájaného na plátky., 300 g bieleho jogurtu., 50 g kryštálového cukru., šťava z pol citróna., 300 g smotany na šľahanie., mäta na ozdobenie., 
Maslo s práškovým cukrom, žĺtkom, soľou a múkou vymiešame do hladka, v prípade potreby pridáme 1 - 2 PL vody. Cesto vytvarujeme do gule a necháme 1 hodinu v chlade. Potom ho vyvaľkáme medzi dvoma rozrezanými mikroténovými vreckami a uložíme na spodok vymastenej formy vyloženej papierom na pečenie. Vidličkou popicháme a pečieme asi 20 minút v predhriatej rúre  pri 200 stupňov C. Pred vybraním z formy ho necháme úplne vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Zlejeme 1 plechovku ananásu, šťavu odložíme. Ananás rozmixujeme na jemnú kašu, precedíme cez sitko a doplníme odloženou ananásovou šťavou na 400 ml. Primiešame jogurt, cukor a citrónovú šťavu. Želatínu zľahka vytlačíme a na miernom ohni rozpustíme. Pridáme 2 PL ananásovej masy a celé to opatrne vmiešame do zvyšného krému a uložíme na chladné miesto. Kúsky ananásu z druhej plechovky necháme odkvapkať a šťavu odložíme. 5 krúžkov necháme na zdobenie a zvyšok nakrájame na kocky. Keď začne želatínový krém tuhnúť, zmiešame ho s vyšľahanou smotanou. Cesto položíme na dosku, dookola postavíme prstencovú formu alebo okraj tortovej formy. Pokvapkáme ho odloženou ananásovou šťavou, rozotrieme 4 PL ananásového krému, naukladáme kocky ananásu a rozotrieme zvyšný krém. Necháme stuhnúť v chladničke minimálne 4 hodiny. Pred servírovaním odstránime okraj tortovej formy. 5 krúžkov ananásu, ktoré sme si odložili rozkrájame, rozložíme na tortu a dozdobíme mätou.
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára