500 g polohrubej múky., soľ., 50 g droždia., 1 lyžicu cukru., 1 lyžičku hladkej múky., 250 ml mlieka., 180 g masla., 100 g práškového cukru., 1 vanilínový cukor., 3 žĺtky., štipku muškátového kvetu., 50 g hrozienok., 100 ml rumu., 50 g mandľových lupienkov., 1 rozšľahané vajce., práškový cukor na posypanie.,
Z vlažného mlieka, lyžice múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Preosiatu múku so štipkou soli zmiešame s vykysnutým kváskom, pridáme práškový a vanilínový cukor, maslo, žĺtky, muškátový kvet, hrozienka namočené v rume a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Cesto rozdelíme na 9 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky. Najprv do vrkoča spletieme štyri potom tri a nakoniec dva valčeky. Zo spletených prameňov poskladáme vianočku a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potrieme vajcom, ozdobíme mandľovými lupienkami a upečieme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára