19. novembra 2009

Citrónová štóla

kg polohrubej múky., 2 kocky droždia., 100 g cukru., 400 ml vlažného mlieka., 250 g zmäknutého masla., pol lyžičky soli., 2 vajcia., 100 g sekaných mandlí., 250 g hrozienok., 250 g sultániek., 80 g nasekaného citronátu a oranžátu (kandizované ovocie)., lyžičku škorice, 2 cl rumu., 125 g tekutého masla., 80 g práškového cukru., 2 balíčky vanilínového cukru.,
V menšej nádobe si pripravíme kvások. Droždie premiešame s 3 lyžicami cukru, pridáme 50 g múky a 200 ml vlažného mlieka, premiešame, prikryjeme a si 30 minút necháme na teplom mieste. V miske zmiešame múku s cukrom a so soľou, pridáme kvások, maslo, vajcia a vymiešame cesto. Pridáme mandle, hrozienka, sultánky, citronát, oranžát, škoricu, rum a dôkladne vypracujeme. Povrch cesta poprášime trochou múky a asi 2 hodiny necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto ešte raz dôkladne premiešame, dáme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve polovice a vytvarujeme 2 polodlhé štóly. Dáme na plech vyložený pergamenom a necháme podkysnúť 20 minút. Rúru predhrejeme na teplotu 200 stupňov C a pečieme približne 60 minút. Posledných 10 minút teplotu znížime. Ešte horúce štóly potrieme rozpusteným maslom a husto posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkou.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára