19. novembra 2009

Severský ovocný chlebíček

10 g olúpaných mandlí., lyžičku cukru., 100 g hrozienok., 100 g datlí., 100 g sušených fíg., 200 g masla., 200 g cukru., pol vrecúška vanilínového cukru., 3 vajcia., žĺtok., 200 g múky., pol lyžičky kypriaceho prášku., lyžicu koňaku., tuk na vymazanie formy., 2 lyžice marhuľovej marmelády., 100 g čokoládovej polevy., 12 olúpaných mandlí., pár čerešní na obloženie., 20 g najemno nasekaných pistácií.,
Mandle dáme na pracovnú dosku, posypeme lyžičkou cukru a posekáme nožom. Hrozienka opláchneme horúcou vodou a dáme odkvapkať. Datle odkôstkujeme a spolu s figami nadrobno nakrájame. Zmiešame s hrozienkami. Zmäknuté maslo vymiešame a postupne pridávame cukor, vanilínový cukor a vajcia. Múku preosejeme s kypriacim práškom, 3 lyžice nasypeme na ovocie a zvyšnú múku opatrne vmiešame do maslovej peny. Pridáme najskôr ovocie a mandle, potom koňak a vypracujeme cesto. Formu na chlebíček, dlhú 30 cm, vyložíme pergamenovým papierom a naplníme cestom, povrch uhladíme. Pečieme asi 65 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov C. Pred dopečením vyskúšame ihlicou. Koláč dáme vychladnúť, okraje oddelíme nožom a vyklopíme. Marmeládu rozohrejeme s trochou vody a prepasírujeme cez sitko. Potrieme ňou povrch koláča. Rozpusíme polevu a koláč prelejeme, ozdobíme mandľami čerešňami a pistáciami.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára