20. novembra 2009

Krémová šampiňónová polievka

500 g šampiňónov., cibuľa., 2 lyžice hladkej múky., 2 lyžice masla alebo rastlinného tuku., 750 ml mäsového vývaru., 2 lyžice citrónovej šťavy., soľ., biele korenie., muškátový oriešok., pažítka alebo petržlenová vňať., 100 ml smotany na šľahanie.,
Očistené šampiňóny nakrájame na tenké plátky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno posekáme. V hrnci rozohrejeme lyžicu tuku a podusíme na ňom 1/4 hríbov. Osolíme, okoreníme a vyberieme. Na zvyšnom tuku necháme zosklovatieť cibuľku. Posypeme ju múkou vytvoríme svetlú zápražku. Zalejeme  vývarom a krátko povaríme. Potom pridáme zvyšné šampiňóny a varíme asi 10 minút. Polievku rozmixujeme a podľa chuti osolíme a ochutíme mletým korením., muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Pred podávaním ozdobíme pažítkou, dusenými hubami a vyšľahanou smotanou. 

1 komentár: