27. novembra 2009

Vianočná torta z Andalúzie

8 žĺtkov., 2 balíčky vanilínového cukru., 300 g nastrúhaného marcipánu., 100 g rozpusteného masla., 8 bielkov., štipka soli., 100 g práškového cukru., 200 g hladkej múky., 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva., 100 g nasekanej horkej čokolády.,
Na polevu: 1/2 svetlej polevy., tmavá poleva.,
Na ozdobenie: 100 g marcipánu.,
Na prípravu cesta ušľaháme žĺtky, vanilínový cukor a marcipán elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na penu. Potom opatrne na najnižšom stupni šľahača vmiešame rozpustené a vychladnuté maslo. Bielky a soľ ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Postupne po častiach vmiešame cukor a šľaháme do tuha. Múku a kypriaci prášok zmiešame a opatrne vmiešame do marcipánovej hmoty. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a rovnomerne posypeme nasekanou čokoládou. Dáme do rúry piecť. Obe polevy rozpustíme podľa návodu na obale vo vodnom kúpeli. Tmavou polevou potrieme vychladnutú tortu. U svetlej polevy odstrihneme maličký kúsok rohu a na ešte nestuhnutú tmavú polevu nastriekame ľubovoľné vzory. Špicatým nožom vytvoríme vo vzoroch spojnice. Na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom vyvaľkáme marcipán na hrúbku asi 2 mm. Formičkami povykrajujeme rôzne hviezdičky a tortu nimi ozdobíme.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára