16. novembra 2009

Šafranová ryža

lyžica masla., cibuľa., 6 celých klinčekov., 6 strukov kardamónu., 6 zrniek čierneho korenia., 300 g dlhozrnnej ryže., kúsok škoricovej kôry., 500 ml horúceho slepačieho lyžica strúhanej citrónovej kôry., 2 lyžice citrónovej šťavy., štipka šafranu., 
V rajnici zohrejeme maslo a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme klinčeky, mierne roztlčený kardamón, korenie a škoricu. Prisypeme ryžu a miešame na miernom ohni 2 - 3 minúty. Prilejeme horúci vývar a pridáme citrónovú kôru a šťavu. Necháme zovrieť dusíme na miernom ohni pod pokrievkou asi 10 minút. Medzitým štipku šafranu prelejeme vriacou vodou a necháme stáť päť minút. Šafrán potom vyžmýkame, posypeme ním ryžu, prelejeme šafranovou vodou, ale nemiešame. Prikrytú ryžu dusíme 8 minút a necháme stáť ešte päť minút. Ryžu premiešame, koreniny odstránime. Podávame k indickým jedlám, ale aj s praženými mandľami, hrozienkami a hráškom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára