28. novembra 2009

Mesačná torta

200 g mäkkého masla alebo margarínu., 200 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., balíček škoricového cukru., 2 KL rumovej arómy., 2 KL sušenej pomarančovej kôry., 5 žĺtkov., 5 bielkov., 250 g hladkej múky., vrchovatá KL kypriaceho prášku do pečiva., 200 g nastrúhanej horkej čokolády.,
Na náplň: zvyšky korpusu., 2 KL rumovej arómy., 2 zarovnané KL sušenej pomarančovej kôry., 125 ml pomarančovej šťavy (asi z pomaranča)., 100 g mliečnej čokolády nakrájanej na malé kúsky., 100 g marhuľovej marmelády., 
Na potretie: 4 - 5 vrchovatých PL horúcej marhuľovej marmelády., 
Na polevu: 2 tmavé polevy., 
Na ozdobenie: citrónová poleva v prášku., 
Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, arómu, pomarančovú kôru a žĺtky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na penu. Bielky ušľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do vaječnej hmoty. Múku a kypriaci prášok zmiešame a spoločne s čokoládou opatrne vmiešame do vaječnej hmoty. Cesto rozotrieme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Dáme do rúry piecť. Korpus necháme vychladnúť a stiahneme papier na pečenie. Podľa okraja formy ostrým nožom vykrojíme z vychladnutého korpusu tvar mesiaca. Na prípravu náplne rozdrobíme zvyšný korpus do misy. Pridáme arómu, pomarančovú kôru, šťavu z pomaranča, čokoládu a marmeládu a opatrene ručne miesime pokiaľ nevznikne hladká hmota. Mesiac raz pozdĺžne prekrojíme a spojíme náplňou. Vrch a okraje natrieme marmeládou a dáme na 1/2 hodiny vychladiť do chladničky. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale vo vodnom kúpeli a mesiac ňou pomocou štetca natrieme. Citrónovú polevu pripravíme podľa návodu na obale a pomocou mikroténového vrecka s odstrihnutým rožkom alebo kornúta z papiera na pečenie mesiac ozdobíme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára