17. novembra 2009

Mandľová bábovka s makronkovou náplňou

250 g mäkkého masla., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor., 2 vajcia., 3 žĺtka., PL rumu., 300 g hladkej múky., puding s vanilkovou príchuťou., kypriaci prášok do pečiva., 125 ml mlieka., 
Na makronkovú náplň: 3 bielka., 100 g práškového cukru., PL rumu., 200 g nastrúhaných mandlí., 50 g nastrúhanej horkej čokolády., 
Na ozdobu: balíček tmavej polevy., trochu opražených sekaných mandlí., 
Maslo s práškovým a vanilínovým cukrom vytrieme do peny. Postupne zapracujeme vajcia, žĺtky a rum. Zmiešame múku, puding a kypriaci prášok a striedavo s mliekom zašľahávame do vaječnej peny. Štvrtinu cesta vylejeme do veľkej bábovkovej formy vymazanej tuhým tukom a vysypanej hrubou múkou. Po celom obvode vytvoríme v ceste stierkou žliabok. 
Príprava makronkovej náplne: Z bielkov ušľaháme sneh, postupne pridávame cukor a vyšľaháme do tuha. Zľahka vmiešame rum, mandle a čokoládu. Polovicu dáme do žliabku v ceste a povrch náplne zarovnáme do hladka. Nalejeme necelú polovicu zvyšného cesta a opäť urobíme priehlbinu. Do nej nalejeme zvyšnú polovicu makronkovej náplne a zarovnáme dohladka. Zakryjeme zvyšným cestom, vyhladíme a dáme piecť. Pečieme 60 - 65 minút. Po upečení necháme bábovku asi 15 minút vychladnúť vo forme a potom vyklopíme na mriežku. Necháme úplne vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu a bábovku polejeme. Na ešte teplú polevu nasypeme opražené mandle. Po vychladnutí polevy môžeme servírovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára