21. novembra 2009

Vyprážané ryžové knedličky

20 dkg guľatozrnnej ryže., 1/2 l mlieka., 10 dkg masla., 2 vajcia., 10 plátkov hriankového chleba., 10 dkg strojovej šunky., 5 dkg postrúhaného parmezánu., zväzok postrúhaného parmezánu zväzok pažítky., soľ., mleté čierne korenie., múku., vajce., strúhanku na obaľovanie., tuk na pečenie., biele víno.,
Dáme zovrieť slanú vodu a krátko v nej prevaríme ryžu. Potom scedíme a pomaly varíme v 1/2 l mlieka na hustú kašu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a bielym vínom. Necháme vychladnúť. Umyjeme pažítku, osušíme prikladaním utierky a pokrájame nadrobno. Pokrájame šunku na malé kocky. Odrežeme kôru z hriankových chlebíkov a najemno ich postrúhame. Vymiešame maslo na krémovú masu a postupne vmiešame žĺtky a celé vajce. Vmiešame do masla ryžu, postrúhaný hriankový chlieb, šunku, pažítku a parmezán. Vyformujeme malé knedličky, obalíme ich v múke, vajci, strúhanke a vypražíme do zlatožlta. Osušíme knedličky prikladaním utierky a podávame so šalátom.
Tip: Vynikajúcou prílohou je tatárska omáčka alebo studená pažítková omáčka.
Pažítková omáčka: Pomocou metličky na šľahanie vymiešame dohladka asi 1/8 l kyslej smotany alebo jogurtu a ochutíme soľou, mletým čiernym korením a pridáme na hrot noža horčice. Nakoniec vmiešame 2 polievkové lyžice posekanej pažítky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára