20. novembra 2009

Ovocný špíz v mätovej omáčke

250 g jahôd., 2 pomaranče., hruška., 2 broskyne., citrón., malá konzerva ananásu (kolieska)., 3 lyžice rumu., 
Mätová omáčka: 2 vetvičky čerstvej mäty piepornej., 40 cl mlieka., 3 žĺtky., 50 g cukru., 
Omáčka: Pripravte si ju vopred. Mätu opláchnite, nechajte odkvapkať a otrhajte z nej asi 10 lístkov. Vložte ich do nádoby s mliekom, priveďte do varu. Odtiahnite z ohňa a prikryté nechajte macerovať, aby chuť mäty prešla do mlieka. Po vychladnutí preceďte. V inej nádobe dopenista vyšľahajte žĺtky s cukrom. Za stáleho miešania postupne prilievajte mätové mlieko. Zmes opäť postavte na mierny oheň (nesmie silno vrieť). Miešajte drevenou varechou alebo habarkou, kým omáčka čiastočne nezhustne a nezačne tvoriť povlak na vareche. Vlažné dajte na 2 hodiny do chladničky. 
Špízy: 4 kolieska ananásu dajte odkvapkať a každé rozrežte na 6 kúskov. Opláchnite jahody a odstráňte z nich stopky. Broskyne a hrušku olúpte, pokrájajte na kocky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pomaranče olúpte aj z vnútornej bielej šupky a nakrájajte z nich jemné plátky. Ovocie striedavo ponapichujte na 8 ihiel alebo špajlí. Ukladajte ich tak, že ich opriete o okraje menšieho plechu na pečenie, aby neklesli na dno. Na sporáku rozpáľte rum, flambujte ho a pokropte ním ovocie. špízy aj s plechom vložte po rozpálenú mriežku rúry a grilujte ich 2 minúty z oboch strán. Podávajte poliate mätovým krémom a ozdobené lístočkami mäty.
Tip: Čerstvú mätu môžete nahradiť vrecúškom mätového čaju. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára