17. novembra 2009

Mikulášsky chlebíček

250 g hladkej múky., 250 g celozrnnej (ražnej) múky., balíček kypriaceho prášku do perníka., 150 g kryštálového cukru., 50 g zmäknutého masla., 120 g medu., 3 PL vody., 3 vajcia., 3 PL rumu., 
Na plnku: 3 olúpané nahrubo nastrúhané jablká., 200 g na malé kúsky nakrájaných datlí., 100 g nasekaných vlašských orechov., 100 g mletých lieskových orieškov., 100 g sekaného kandizovaného ovocia., 50 g kryštálového cukru., 2 balíčky škoricového cukru., 2 balíčky vanilínového cukru., 3 PL rumu., 
Na potretie: rozšľahané vajce.,
Na zdobenie: olúpané mandle., kandizované ovocie.,
Prísady na plnku dobre premiešame a zmes necháme prikrytú cez noc postáť v chladničke. Na dosku preosejeme obe múky, pridáme kypriaci prášok do perníka, cukor a zmäknuté maslo. V miske zmiešame med, vodu, vajce a rum. Všetko prilievame do zmesi na doske a najprv pomocou okrúhleho noža a potom ručne zamiesime cesto, ktoré necháme postáť v chlade asi hodinu. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Diely rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4 mm hrubé obdĺžniky, na ktoré nanesieme náplň tak, aby po stranách zostali asi 1,5 cm široké okraje. Tieto okraje zľahka potrieme vajcom a zvinieme ich dlhšou stranou do tvaru chlebíčka. Odstávajúce konce cesta pritlačíme k spodnej časti. Vytvorené chlebíčky položíme spojom dolu na plech s papierom na pečenie. Potrieme ich vajcom a ozdobíme mandľami a kandizovaným ovocím. Dáme piecť do spodnej časti predhriatej rúry. Čas pečenia 30 - 35 minút. Po upečení necháme chlebíček vychladnúť. Potom krájame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára