24. novembra 2009

Škvarkové pagáčiky

350 g polohrubej múky., 30 g droždia., 1/2 lyžičky práškového cukru., 2 žĺtky., 40 g rastlinného tuku., 1/2 lyžičky soli., asi 2 až 2 1/2 l mlieka., bielok na potretie., 
Škvarkové cesto: 250 g škvariek., 120 g hladkej múky., lyžička soli.
Droždie rozmiešame s cukrom a pridáme asi lyžičku studenej vody, necháme chvíľu stáť, aby sa droždie rozpustilo. Potom pridáme trocha múky a vlažné mlieko, urobíme polotekutý kvások, ktorý necháme dobre vykysnúť. Do misky preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, rozpustený a trocha vychladnutý rastlinný tuk zmiešaný s malou časťou mlieka, so žĺtkami soľou a zamiesime hladké cesto. Mlieka pridáme toľko, aby cesto nebolo ani veľmi husté, ani riedke. Vypracované cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Medzitým zomelieme škvarky, zmiesime ich s hladkou múkou, so soľou a rozdelíme na tri časti. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do obdĺžnika, dve tretiny cesta natrieme jedným dielom pripravených škvariek (ak sa nedajú natierať, tak ich rukou na cesto popritláčame), preložíme naň tretinu cesta a založíme druhou tretinou cesta natretého škvarkami. Cesto znova bez vykysnutia rozvaľkáme, natrieme škvarkami, poskladáme rovnako ako prvý raz a skladanie zopakujeme aj po tretí raz. Poskladané cesto na pomúčenej doske necháme vykysnúť. Vykysnuté ho potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1 1/2 cm, povykrajujeme pagáčiky, na povrchu nožom naznačíme mriežky, poukladáme na suchý plech a opäť necháme dobre vykysnúť. Pred upečením ich potrieme bielkom a v dobre vyhriatej rúre rýchlo upečieme, aby sa nevysušili, ale ostali mäkké.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zverejnenie komentára