2. novembra 2009

Celerová polévka s ořechy a toastíky

250 g hlízy celeru., 2 brambory., 600 ml zeleninového vývaru., vejce., 4 plátky toastového chleba.,2 plátky anglické slaniny., 40 g vlašských ořechů., 1/2 malého pórku., řapík celeru., 200 ml smetany na vaření., hrst sekané petrželky., sůl., mletý bíly pepř., dle chuti citronovou šťávu.,
Hlízu celeru očistíme, brambory oloupeme. Vše nakrájíme na kostičky, vložíme do vývaru a zvolna necháme vařit. Vejce rozklepneme a oddělíme bílek od žloutku. Bílek rozšleháme a z jedné strany jím potřeme toastového chleba. Slaninu s polovinou ořechů nakrájíme nadrobno a přitiskneme na potřenou stranu chlebíčků. Toasty vložíme pod gril a zapečeme. Poté je překrájíme na menší kousky Zbylé ořechy nasekáme nadrobno a nasucho opražíme. Pórek nakrájíme na kolečka, celer na špalíčky. Měkkou zeleninu s vývarem rozmixujeme. Polévku zjemníme smetanou a znovu ji přivedeme k varu. Přidáme do ní celer s pórkem i petrželkou a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec do ní vmícháme žloutek, rozmíchaný v troše vody. Na talíři zdobíme polévku praženými ořechy, případně i kouskem celerové natě. Podáváme s toastíky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára