2. novembra 2009

Svadobné auto


Cesto 1: 6 vajec., 330 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., vanilkový cukor., prášok do pečiva., 300 g polohrubej múky., 50 g mletých orechov., 8 lyžíc horúcej vody.,
Cesto 2: 4 vajcia., 22é g kryštálového cukru., vanilkový cukor., 1/2 balíčka prásku do pečiva., 200 g polohrubej múky., 20 g kakaa., 6 lyžíc horúcej vody.,
Krém: 700 ml mlieka., 230 g kryštálového cukru., 2 vanilkové cukry., 2 krémové prášky zlatý klas alebo vanilkové pudingy., 500 g masla., 40 g kakaa., 50 ml rumu.,
Mliečny marcipán: 450 g práškového cukru., 150 g sušeného mlieka., 20 g jemného zemiakového škrobu (solamyl)., 100 g margarínu., vaječný bielok., voda podľa potreby., mandľová aróma., potravinárska farba.,
Sirup na pokropenie: 100 ml ríbezľového sirupu., 100 ml prevarenej vody., 100 ml rumu.,
K tomu: džem., želé cukríky., strieborné a farebné cukrárenské guličky, bábiky - ženích a nevesta.,
Žĺtky vymiešame s 2/3 cukru pridáme po lyžičkách vodu a šľaháme do spenenia. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme 1/3 cukru a vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty pridáme vanilkový cukor, orechy a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva (pri ceste 2 nezabudneme vymeniť orechy za kakao). Žĺtkovú hmotu jemne vmiešame do snehu. Cesto rozotrieme na obdĺžnikový plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 40 minút pri teplote 170 - 180º C.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozhabarkujeme krémový prášok a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Vychladnutý puding rozšľaháme a po častiach všľaháme maslo zmäknuté na izbovú teplotu. do 1/4 krému pridáme kakao.
Mliečny marcipán: Sypké suroviny na marcipán preosejeme, pridáme margarín, mandľovú arómu, bielok a vodu podľa potreby.Vymiesime na tvárnu hmotu, 2/3 prifarbíme modrou potravinárskou farbou.
Sirup na pokropenie:Suroviny zmiešame.,
Upečené korpusy prekrojíme po dĺžke na polovicu. Tortu začíname plniť kakaovým plátom, polejeme sirupom, natrieme džemom a svetlým krémom. Prikryjeme bledým plátom, pokropíme sirupom, otrieme džemom a kakaovým krémom. Takto naplníme všetky pláty, jemne zaťažíme a necháme odpočívať v chladničke 2 - 3 hodiny. Z naplnených plátov vytvarujeme auto, v strede vyrežeme otvor na bábiky a celú tortu potrieme svetlým krémom. tortu dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc, s tortou s a potom bude dobre pracovať. Modrý marcipán vyvaľkáme na takú veľkosť, aby pokryl celú tortu. Prenesieme ho pomocou valčeka na tortu a jemne uhladíme suchými rukami. Presahujúci marcipán okolo torty orežeme ostrým nožom. Z bieleho marcipánu vytvarujeme na kolesá, zloženú striešku a značky. Cukríky použijeme na svetlá, bielu stužku a marcipánovými ružičkami ozdobíme predok auta. Marcipánové ozdoby a cukríky prilepíme na auto tak, že ich jemne natrieme pomocou štetca bielkom, priložíme na auto a chvíľku podržíme jemne pritlačené. Auto dozdobíme krémom, na značky napíšeme čokoládou iniciálky a dátum svadby.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára