2. novembra 2009

Sviatočná čipkovaná torta

Cesto 1: 8 vajec., 400 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., 10 lyžíc horúcej vody., 4 lyžice oleja., 150 g na hrubo pomletých orechov., 260 g polohrubej múky., krémový prášok zlatý klas prípadne vanilkový puding., balíček prášku do pečiva.,
Cesto 2: 8 vajec., 400 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., 10 lyžíc horúcej vody., 4 lyžice oleja., 150 g na hrubo pomletých orechov., 260 g polohrubej múky., krémový prášok zlatý klas prípadne vanilkový puding., balíček prášku do pečiva., 30 g kakaa.,
Cesto 3: 4 vajcia., 4 lyžice horúcej vody., 2 lyžice oleja., 200 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., 160 g polohrubej múky., krémový prášok zlatý klas., prípadne vanilkový puding., ½ balíčka prášku do pečiva.,
Sirup na pokropenie: 200 ml ríbezľového sirupu., 200 ml prevarenej vody.,
Krém: 1300 ml mlieka., 400 g kryštálového cukru., 4 krémové prášky zlatý klas prípadne vanilkový puding., 2 vanilkové cukry., 250 g margarínu., 750 g masla., 3 lyžice rumu., 2 lyžice kakaa.,
Mliečny marcipán na potiahnutie torty: 250 g sušeného mlieka., 600 g práškového cukru., 50 g stuženého tuku (cera)., mandľová aróma., voda podľa potreby.,
Mliečny marcipán na ružičky a lístky: 100 g sušeného mlieka., 200 g práškového cukru., voda podľa potreby (2 - 3 lyžice., mandľová aróma., červená a zelená potravinárska farba).,
K tomu: ananásový kompót., 150 ml rumu., 2 ríbezľové džemy., ružové cukrárenské perličky.,
Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, za stáleho miešania pridáme vodu a olej. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do snehu po častiach zašľaháme žĺtkovú penu, orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva (pri ceste 2: pridáme aj kakao). Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie 35 minút pri teplote 190° C.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme k varu. V 1/3 mlieka rozmiešame krémový prášok a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20° C). Puding vyšľaháme, po kvapkách primiešame rum a po častiach maslo s margarínom o izbovej teplote. (Aby sa krém nezrazil, musia mať všetky zložky rovnakú teplotu). Do 2/5 krému prišľaháme 2 lyžice kakaa.
Sirup na pokropenie: Suroviny zmiešame.
Mliečny marcipán: Sušené mlieko a práškový cukor preosejeme, pridáme ostatné suroviny a vymiesime tvárnu hmotu. Prifarbíme podľa potreby.
Z vychladnutých korpusov stiahneme papier a vyrežeme osemuholník. Kakaový a orechový korpus pozdĺžne prerežeme. Z orezaných častí poskladáme ešte jeden plát. Naplníme tortu. Začneme kakaovým plátom, pokvapkáme sirupom, potrieme kakaovým krémom. Priložíme orechový plát, pokvapkáme sirupom, potrieme džemom a svetlým krémom. Prikryjeme poskladaným plátom z okrajov, pokvapkáme sirupom, potrieme džemom a kakaovým krémom. Pokračujeme bledým plátom, ktorý pokropíme ananásovou šťavou, jemne potrieme bledým krémom, rozvrstvíme ananás a natrieme bledý krém. Prikryjeme orechovým plátom, tortu zaťažíme a na hodinu odložíme do chladničky. Celú tortu potrieme svetlým krémom. Necháme najlepšie cez noc v chladničke. Marcipán na potiahnutie torty vyvaľkáme na doske, ktorú sme posypali vanilkovým pudingom. Najskôr potiahneme boky torty, riadne zahladíme, môžeme aj suchými dlaňami. Na vrch torty vyvaľkáme plát, na ktorý položíme ozdobnú háčkovanú dečku a valčekom rovnomerne a jemne povaľkáme. Orežeme do požadovaného tvaru a opatrne prenesieme pomocou valčeka na tortu. Štetcom oprášime pudingový prášok. Marcipán na ružičky a kvietky prifarbíme červenou farbou, ktorú sme rozpustili v pár kvapkách vody a tvarujeme ružičky. Časť marcipánu prifarbíme zelenou farbou, marcipán vyvaľkáme a povykrajujeme lístky. Ružičky, lístočky a kvietky pomocou krému prilepíme na tortu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára