2. novembra 2009

Kvetinová torta

9 vajec., 300 g kryštálového cukru., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 350 g hladkej múky., 2 lyžice oleja.,
Krém: 500 ml mlieka., 100 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., 2 krémové prášky zlatý klas alebo vanilkové pudingy., 100 g mletých orechov., 250 g masla.,
Šľahačkovo jogurtový krém: 250 ml šľahačky., biely jogurt., 2 lyžice kyslej smotany., 2 lyžice práškového cukru., vanilkový cukor.,
Punčová hmota: 150 g piškót., lyžica marmelády., lyžica krému., lyžica ovocného sirupu., lyžička šťavy z mandarínkového kompótu.,
Mliečny marcipán: 400 g práškového cukru., 200 g sušeného mlieka (nízkotučné alebo polotučné)., voda podľa potreby., potravináreske farby.,
K tomu: marmeláda., mandarínkový kompót., strieborné cukrárenské guličky.,
Žĺtky vymiešame s 2/3 cukru, pridáme po lyžičkách oleja a šľaháme do spenenia. Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme 1/3 cukru a vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Žĺtkovú hmotu jemne vmiešame do snehu. Pečieme v okrúhlej forme (priemer 26 cm), vyloženej papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri teplote 180º C asi 35 - 40 minút.
Krém: V mlieku rozmiešame kryštálový cukor a krémový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (20º C). Vychladnutý puding rozšľaháme a po častiach sza stáleho šľahania všľaháme maslo zmäknuté na izbovú teplotu. Krém rozdelíme na polovice, do jednej primiešame orechy.
Šľahačkovo jogurtový krém: Vychladenú šľahačku (5 - 6º C) vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom dotuha. Vmiešame jogurt a kyslú smotanu.
Punčová hmota: Piškóty podrvíme, zalejeme sirupom a šťavou z kompótu, riadne rozmiešame, pridáme ostatné suroviny a vymiesime tvarovateľnú hmotu.
Mličny marcipán: Mlieko a cukor preosejeme, pridáme trošku vody a vymiesime na tvárnu hmotu,ktorú rozdelíme na časti a zafarbíme podľa potreby potravinárskymi farbami.
Marcipán rozvaľkáme na doske posypanej pudingovám práškom a vykrojíme kvietky, motýliky a lístočky. Oprášime štetcom. Korpus prerežeme na 3 pláty. Spodný plát natrieme marmeládou, natrieme orechovým krémom a prikryjeme druhým plátom. Nakropíme šťavou z kompótu. Nanesieme šľahačkovo jogurtovým krém poukladáme mandarínky a prikryjeme tretím plátom. Dáme stuhnúť do chladničky. Na vrchu torty vytvarujeme punčovú hmotu pomocou noža do tvaru vlny. Celú tortu obtrieme krémom a obalíme do mliečného marcipánu. časť krému zafarbíme na bledozeleno a nastriekame ho ako stonky lístkov a kvietkov, pomocou krému prilepíme ozdoby k torte. Dozdobíme bledým krémom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára