1. novembra 2009

Tri prasiatka

Cesto 1: 4 vajcia., 200 g kryštálového cukru., 1/2 balíčka vanilkového cukru., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 100 g hladkej múky.,  100 g polohrubej múky., 50 ml horúceho mlieka., lyžica oleja.,
Cesto 2: 4 vajcia., 200 g kryštálového cukru., 1/2 balíčka vanilkového cukru., 1/2 balíčka prášku do pečiva., 100 g hladkej múky.,  100 g polohrubej múky., 50 ml horúceho mlieka., lyžica oleja., 20 g kakaa.,
Krém: 600 ml mlieka., 70 g krémového prášku zlatý klas prípadne vanilkový puding., 200 g kryštálového cukru., vanilkový cukor., 375 g masla., 20 g kakaa., 30 ml rumu.,
Čokoládová hmota: 200 g horkej čokolády., 60 g stuženého tuku (cera).,
Mliečny marcipán: 150 g sušeného nízkotučného (alebo polotučného) mlieka., 300 g práškového cukru., mandľová aróma., červená, modrá a žltá potravinárska farba.,
Sirup na pokropenie: 50 ml rumu., 50 ml sirupu., 50 ml vody.,
K tomu: džem.,
Žĺtky vymiešame s 2/3 cukru a vanilkovým cukrom do peny, pridáme horúce mlieko. Z bielkov a 1/3 cukru ušľaháme tuhý sneh. Do snehu pridáme žĺtkovú hmotu, preosiatu múku s práškom do pečiva a olej. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu o velikosti 31 x 38 cm, vystlanom papierom na pečenie pri teplote 190º C 15 - 20 minút. Druhé cesto upečieme rovnako, len pridáme kakao.
Krém: 2/3 mlieka s cukrom privedieme k varu.V 1/3 mlieka rozmiešame krémový prášok a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila kôra) a necháme vychladnúť  na izbovú teplotu. Puding vyšľaháme a po kvapkách prišľaháme rum a po častiach mäkké maslo. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao.
Čokoládová hmota: Čokoládu a stužený tuk rozpustíme nad parou. Na pracovnú dosku si prestrieme mikrotén, na ktorý nalejeme čokoládu. Stuhnutú čokoládu pokrájame na obdĺžniky a tupou stranou noža ich zdobíme.
Mliečny marcipán: Mlieko a cukor preosejeme, pridáme pár kvapiek mandľovej arómy a trošku vody. Vytvarujeme tvárnu hmotu, ktorú rozdelíme na časti a zafarbíme podľa potreby potravinárskymi farbami.
Z vychladnutých korpusov stiahneme papier. Korpusy pokrájame na 4 časti o veľkosti 19 x 19 cm. Zo zvyšku narežeme 8 obdĺžnikov o veľkosti 3 x 19 cm. Najskôr naplníme veľké pláty. Pred plnením každý plát pokvapkáme sirupom a potrieme džemom. Striedame tmavý plát, svetlý krém, svetlý plát, tmavý krém. Rovnako naplníme aj 6 menších plátov, ale pláty spájame zvisle k sebe. Necháme hodinu stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí šikmo prekrojíme po uhlopriečke a obidve vzniknuté časti spojíme do striešky domčeku. Celý domček potrieme krémom a necháme v chlade stuhnúť. domček obložíme kúskami čokolády. Červený marcipán vyvaľkáme a pokrájame na pásy, ktorými pokryjeme strechu. Zo zvyšných dvoch plátov a krému vytvarujeme guľky, ktoré obalíme zafarbeným marcipánom. Vytvarujeme prasiatka, časti pripojíme k sebe špáratkami. Dozdobíme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára