11. decembra 2009

Cesto na chalúpku

800 g hladkej múky., 300 g práškového cukru., 5 vajec., 4 PL medu., 3 KL mletej škorice., 2 KL mletých klinčekov., KL mletého anízu., KL zarovnaná sódy bikarbóny.,
Vajcia, med a cukor vymiešame na penu, pridáme korenie, sódu bikarbónu, dobre premiešame, nakoniec pridáme múku a zamiesime polotuhé cesto. Necháme v chlade odležať (1 - 2 dni). Cesto na doske rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a jednotlivé diely vykrojíme podľa šablóny. Na styčných hranách urobíme dierky. Chalúpku pred pečením môžeme ozdobiť mandľami, prípadne orechami. Po upečení ju zahorúca natrieme rozšľahaným vajcom. Bielkom alebo bielkovou polevou prilepíme sušené ovocie. Ak chceme stromčeky ozdobiť cukrom, natrieme ich bielkom, obrátime na tanier s kryštálovým cukrom a jemne pritlačíme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára