16. decembra 2009

Pórovo tekvicová polievka

PL neochuteného rastlinného oleja., stredne veľká zimná tekvica s oranžovou dužinou., 2 PL masla., 2 póry - iba biele časti pokrájané natenko., 1 1/2 KL karí korenia., 1/2 mletej rasce., liter slepačieho alebo zeleninového vývaru., PL melasy alebo hnedého cukru., soľ a čerstvo pomleté čierne korenie., 2 PL posekaného čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate., 3 PL smotany na varenie., 
Rúru predhrejeme na 190 stupňov C. Tekvicu prekrojíme pozdĺžne na polovicu a vyberieme semená. Rezné plochy natrieme olejom, otočíme nadol a tekvicu pečieme na pekáči asi hodinu alebo kým dužina nezmäkne. Keď tekvica vychladne natoľko, aby sa s ňou dalo pracovať, ošúpeme ju a dužinu odložíme nabok. V panvici roztopíme maslo. Pridáme pór a zľahka ho podusíme asi 3 minúty, kým nezmäkne, ale nesmie zhnednúť. Pridáme karí a rascu a varíme ešte minútu. Pridáme upečenú tekvicu, vývar a melasu alebo cukor. Mierne ochutíme . Privedieme do varu, znížime teplotu, prikryjeme a necháme pomaly variť 20 minút. Polievku rozmixujeme v mixéri alebo kuchynskom robote, aby v nej neostali hrudky. Ak sa nám naraz nezmestí do mixovacej nádoby urobíme to na dvakrát. Vrátime polievku do hrnca. Zamiešame posekaný koriander alebo petržlenovú vňať a smotanu. Ochutnáme a podľa chuti osolíme, okoreníme a štedro ozdobíme.
(bez mlieka - maslo nahradíme bezmliečnym tukom a namiesto smotany použijeme alternatívnu sójovú smotanu.)   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára