15. decembra 2009

Jablková torta


2 vajcia., 3 vrchovaté PL práškového cukru., 1 - 2 PL vody., 3 vrchovaté PL múky., (PL polohrubej a 2 PL hladkej)., 1/2 KL prášku do pečiva., 2 PL oleja., 
Jablkové želé: cca 1,2 kg očistených jabĺk., dl vody., štipka soli., podľa chuti cukor., citrónová šťava., škorica., 2 balíčky krémového prášku., 
Žĺtky s cukrom a vodu vymiešame na penu, pridáme múku s práškom do pečiva a olej. Bielky s troškou cukru vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovej masy. Dno plechu vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre najskôr pri teplote 15é stupňov C. asi 15 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 stupňov C a pečieme asi 20 minút. Upečený korpus môžeme potrieť pikantným džemom a vložíme ho späť do formy. Horúce jablkové želé nalejeme do formy a necháme vychladnúť. Rezy ozdobíme ovocím a pred podávaním šľahačkou.
Jablkové želé: Jablká umyjeme (nešúpeme), vyberieme jadrovník a pokrájame na štvrtky. Dáme ich do hrnca, pridáme vodu, štipku soli a za občasného miešania rozvaríme na kašu. Prepasírujeme, opäť dáme na oheň, ochutíme cukrom, citrónom a škoricou, prípadne rumom. Za stáleho miešania vlejeme v troške vody rozpustený pudingový prášok a chvíľu povaríme. Kým kaša nie je sklovitá.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára